Triggerpointtherapie

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Deze spierknopen zijn voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er druk op geeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam.

Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting (bijvoorbeeld door sport of werk), stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de trapeziusspier (monnikskapspier), kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat bij het behandelen van een spier op het schouderblad, dit in de arm wordt gevoeld. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop ‘vage’ pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

Ik wil graag een afspraak maken